Fakta och råd kring D-vitamin

D-vitamin Legehuset

Share This Post

D-vitamin, även kallat för solskensvitaminet, är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och är den vitaminen som behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen så att skelettet blir starkt. Forskning tyder på att D-vitaminbrist har en roll i påverkan av vår fysiska och psykiska hälsa. Besvären genom D-vitaminbrist kan förebyggas genom solexponering och D-vitaminrik kost. Vid långvarig trötthet kan det vara bra att kolla upp sina värden med ett blodprov.

Om D-vitamin

D-vitamin bildas i vår kropp när vi exponeras för tillräckligt starkt solljus, något som här i Sverige endast är möjligt under sommarhalvåret. Då räcker det med att vara ute i solen på dagen i ca 15-30 minuter några gånger i veckan. Att vara ute i solen längre än så ger ingen effekt, men ökar istället risken att bränna sig.

UVB-strålarna som vi får från solen och som gör att vi kan vi kan producera vårt egna D-vitamin filtreras bort i atmosfären när solen står lågt vilket gör att vi under vinterhalvåret får för lite D-vitamin. Även personer som sällan eller inte alls vistas utomhus under sommaren kan få brist på D-vitamin. Personer med mörkare hud behöver mer sol för att bilda D-vitamin. Det mörka pigmentet ger ett större skydd mot solens strålar och solskador, men gör att det samtidigt tar längre tid att fylla på D-vitamindepåerna. Ljushyade personer som utsätts för samma mängd solljus producerar 5-10 gånger mer D-vitamin, men med en ökad solbränna minskar D-vitaminproduktionen.

D-vitaminbrist

Allt mer forskning tyder på att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar som kan leda till ökad risk för ex.

  • Infektionssjukdomar
  • Vinter- och vårdepressioner
  • Benskörhet
  • Övervikt

Vuxna med allvarlig D-vitaminbrist kan få mjukare och skörare skelett (osteomalaci). Barn kan få engelska sjukan (rakit) som leder till mjukt och missformat skelett. Barn är särskilt sårbara för D-vitaminbrist och behöver det för att skelettet ska utvecklas ordentligt. Barn i Sverige får därför D-vitamindroppar från födseln upp till två års ålder. Barn med mörkare pigment kan behöva tillskottet upp till fem års ålder. Sjukdomarna osteomalaci och rakit är dock väldigt ovanlig i vår del av världen.

D-vitamin i kosten

Utöver UVB-strålarna från solen så får vi i oss D-vitamin via maten. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Många av våra livsmedel i Sverige D-vitaminberikas så att vi lättare ska få i oss vitaminet. Exempel på produkter som D-vitaminberikas är mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar. I Sverige är det obligatoriskt att berika vissa mjölkprodukter, fil, yoghurt och många av de växtbaserade alternativen som finns. För att förebygga D-vitaminbrist och undvika låga nivåer av vitaminet är det därför viktigt att välja mat som är rik på D-vitamin, särskilt under vinterhalvåret då vi inte kan tillgodogöra oss samma mängder som under sommarhalvåret.

Symptom på D-vitaminbrist

Det kan vara svårt att veta om man har brist på D-vitamin. Symptomen kan ofta vara oklara och vissa kanske inte märker att något är fel medan andra kan känna trötthet, vara nedstämda och kraftlösa. I vissa fall kan D-vitaminbrist även visa sig i muskelsvaghet, gångsvårigheter och kramper.

Om du misstänker att du har D-vitaminbrist så bör du kolla upp det genom blodprov. Ett blodprov kan ge dig svar på hur dina D-vitaminvärden ser ut och om du behöver behandlas med receptbelagt D-vitamintillskott. Man kan också genom blodprovstagning kontrollera nivåer av andra vitaminer som har koppling till D-vitamin.

Mer information om D-vitamin och blodprovstagning hittar du här.